Patrik Leonardsson

Föreläsningar

Patrik Leonardsson

Föreläsningar

AKTUELLT

Föreläsningar

Under mina snart trettio år som natur och frilansfotograf har jag föreläst flitigt om min fotografi och mina projekt. Här följer några korta presentationer av föreläsningar som går att boka.

Föreläsning #1

Öar - äventyr - humor

Ett bejublat framförande som ni inte får missa, där jag tagit det bästa från tre av mina populäraste föreläsningar. Vi börjar i den Halländska övärlden och fortsätter ut i världen när Hembygdsfotografen blev äventyrsfotograf och avslutar med Humor + naturfotografi = sant.

Föreläsning #2

Från Hembygdsfotograf till Äventyrsfotograf på ett år

Efter att ha fotograferat sin hembygd i Halland i 25 år kastar Naturfotografen Patrik Leonardsson loss och ger sig ut på äventyr utanför inte bara Hallands gränser utan även Sveriges. Följ med på en resa i kontrasternas tecken, från de trygga hemmamarkerna, både över och under vattenytan, till Norge, Island, Röda havets och Maldivernas fascinerade landskap. Äventyret tar oss bland annat till en sjunken by i Norge, världens klaraste vatten i förkastnings sprickan mellan den nordeuropeiska och nordamerikanska kontinetalplattorna på Island, paradis korallrev i Röda havet och Maldiverna med mera, med mera.

Föreläsning #3

Humor + Naturfotografi = sant

Skrattsuccé där Patrik berättar om hur mer eller mindre dråpliga situationer och planerade bildidéer blev till en humoristisk bildstil som även fungerat som en motpol eller lustfyllt komplement till hans ordinära naturfotografiska alster. Berättelser kring bilder som även beskriver hur han blev den fotograf han är idag, hela tiden med den humoristiska fanan högt.

Föreläsning #4

Halländska öar 2016 – Omarbetad utökad nyutgåva av en älskad bok om Halland

Efter att den första upplagan varit slut i många år är den nu äntligen här, en nyutgåva av mitt kanske roligaste bokprojekt. Öarna i Halland har kanske inte blivit fler men att upplysa om att de faktiskt finns är ständigt på tapeten för mig som Hallandsmissionär. Hösten 2005 kom den första upplagan och nu när boken 10-årsjubilerar så passar det utmärkt med en uppfräschad version. Den nya upplagan har utökats med ett antal sidor, ett nytt omslag pryder verket, en mängd bilder har bytts ut och nya har tillkommit. Även texten har fått sig en genomgång med några små tillägg och korrigeringar. Greppa paddeln och ge er ut på hav, sjö och å för att åter en gång utforska denna för många okända halländska övärld.

Föreläsning #5

Över tid och rum

En bildföreläsning om mig och min fotografi som gjordes i samband med mitt tioårs jubileum som natur/frilansfotograf. Där jag berättar om hur kameran och bildskapandet kom till att bli mitt instrument och yrke, hur jag tänkte, frustrationer, motgångar och medgångar. Jag berättar hur jag fick idéerna till mina böcker följt av komprimerade små presentationer av dessa samt viskningar om kommande bokprojekt.

Föreläsning #6

Nissan – en å från a till ö

Bildföreläsningen om min fjärde bok, där jag med kameran vandrar, flyger och cyklar längs min bardoms å. Från mossen Nissakälla där ån börjar sin tjugo mil långa färd till sitt möte med västerhavet, via mynningen i Halmstad. En naturfotografisk skildring av en av de stora västkuståarna, där jag även lätt berör vattendragets betydelse för människans utveckling i Nissans dalgång, från forntid fram till nutid. Under femtio minuter skrapar vi lite på ytan i varje kapitel ur boken med samma namn. För närmare presentation se fliken ”Mina böcker”.

Föreläsning #7

Halland – landet innanför hallarna

Populär bok och föreläsning i ny fräsch omarbetad version. I denna föreläsning skrapar vi lite på ytan av bokens innehåll och gör en komprimerad vandring i detta fantastiska landskap, sett igenom mina ögon. Från de stora vidderna till skogens mystik, kustens klippor och sand till små detaljstuderingar i insekternas värld. Hur fick Halland sitt namn? När blev vi hallänningar svenskar? Inflätat i alla landskaps skildringar berättar jag om landskapets historia och öden. Samt hur jag många gånger hämtar inspiration till mitt bildskapande genom att blicka tillbaka i tiden. Välkommen till en ny intressant vandring i ett av Sveriges vackraste landskap. Läs mer om boken här.

Vill du boka en föreläsning?

Bildspel

Halland i Vinterskrud.

Bilder & bildspel, Patrik Leonardsson.
Musik komponerad & framförd av Camilla Bondesson.

Bildspel

Bildspelet om Halmstad.

Bildspelsproduktion till HEM (Halmstad Energi och Miljö) och Halmstad kommun. 
Detta bildspel som består av mina bilder är producerat av min gode vän och kollega Mikael Madenfalk på uppdrag av mig.